Het effect van een binnendeur op je interieur

Het effect van een binnendeur op je interieur

6 januari 2022

Deuren, waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt wanneer het over interieur gaat. Maar om met de deur in huis te vallen 😉; de keuze voor een binnendeur heeft een enorm effect op de sfeer in huis. Los van de functionele eigenschappen is het belangrijk om ook te kiezen voor een deur met een uitstraling die aansluit bij de rest van je interieur. Vooral bij nieuwbouwwoningen wordt er al snel gekozen voor de standaard binnendeuren en kozijnen, en dat is zo zonde. Wat voor deuren zijn er? En welke deur sluit aan bij de rest van je interieur? In deze blog vertel ik er graag meer over.

Wat is het verschil tussen een stompe en een opdekdeur?
De meest voorkomende binnendeur; de draaideur is er in twee types. Een opdekdeur en een stompe deur. Het voornaamste verschil is dat een stompe deur volledig in het kozijn valt en een opdekdeur gedeeltelijk op het kozijn valt. Een opdekdeur heeft een rand die op het kozijn valt met als voordeel dat het tocht tegenhoudt.

Opdekdeuren vind je voornamelijk in de nieuwere huizen en stompe deuren in de wat oudere huizen. Ondanks dat je bij nieuwere huizen vaker opdekdeuren ziet, hebben stompe deuren een authentiek karakter en daarmee blijven ze ook erg populair.

Binnendeur
stompe deur

Welk materiaal kies je?
Voor welke deur je ook kiest, ze zijn te verkrijgen in verschillende materialen met elk hun verschillende voor- en nadelen. Zo is een houten binnendeur bijvoorbeeld puur en authentiek, maar duurder in aanschaf. Een kunststof deur is dan voordeliger en energiebesparend, maar in de uitstraling blijf je toch vaak zien dat het plastic is.

Het zal niet het eerste zijn wat opvalt in huis, maar toch maakt het een enorm verschil. Het openen van een zwaardere deur geeft bijvoorbeeld een heel ander gevoel dan het openen van een lichte deur.

Stalen deuren met glas; het materiaal is super sterk en goed te combineren met verschillende woonstijlen. Ze zorgen voor een ruimtelijk effect geven veel licht. De aluminium variant heeft als voordeel ook vocht- en roestbestendig te zijn, maar het materiaal is wel weer een stuk lichter.
Denk bij een glazen deur ook altijd goed na over wat er achter de deur te zien is. Is dit een minder fijne ruimte om naar te kijken? Kies dan toch voor een dichte deur of gebruik figuurglas in plaats van transparant glas.

Poef met plaid en kaars met weerkaatsing van designtafel in stalen deur.

Welke stijl past bij mijn interieur?
Naast het type deur en het materiaal zijn er ook veel verschillende opties in kleur en afwerking. Een deur met panelen past prachtig bij een klassieke en landelijke woonstijl, maar kan ook mooi staan bij een moderner interieur. Het geeft sowieso meer karakter aan een woning dan de standaard opdekdeuren. Maar het belangrijkste is om te kiezen voor wat past bij jouw woonstijl. Is jouw stijl meer basic? Kies dan vooral een deur met een vlakke afwerking en laat panelen en randen achterwege. Heb je je keuze gemaakt? Vergeet niet om ook te kijken naar bijpassend deurbeslag om het plaatje compleet te maken.