Wandinspiratie: creëer een Gallery wall in 5 stappen

Wandinspiratie: creëer een Gallery wall in 5 stappen

25 november 2021

Een wand met verschillende lijsten – ook wel gallery wall genoemd – is een aanwinst waarmee je je interieur een persoonlijk karakter geeft. Verzamel mooie posters, prints of dierbare foto’s: er is altijd wel iets leuks om in te lijsten. Maar er zijn zo veel keuzes. Waar begin je en hoe zorg je dat het een mooi geheel wordt? Met onderstaande stappen help ik je graag op weg.

1: Kies een geschikte wand
Zodra de lijsten straks aan de wand hangen, trekken ze direct de aandacht. Kies daarom ook een rustige wand die de aandacht mag krijgen. Vaak zijn dit muren die niet teveel onderbroken worden door ramen, leidingen of veel deuren. Zodra je de weet waar je de lijsten op wil hangen, meet je hoeveel ruimte je hebt. Zorg ook dat je rondom de lijsten ruimte overhoudt zodat de wand niet te vol wordt.

2: Varieer in formaat
Kies verschillende formaten lijsten, dit zorgt dat de wand speels en spannend wordt. Weet je nog niet of je grote of juist kleinere lijsten op wil hangen? Knip en plak de formaten van de lijsten uit papier en plak deze, met makkelijk te verwijderen tape, op de muur. Zo krijg je een goed beeld van hoe de wand eruit gaat zien.

interieurstylist

3: Zoek naar een mooie compositie
Hang niet alles kriskras door elkaar, maar creëer naast speelse variaties ook rechte lijnen. Probeer hierbij de ruimte tussen de lijsten gelijk te houden. Let ook op de afstand tussen de lijsten. Wanneer de frames elkaar raken ziet het er niet mooi uit, maar wanneer ze te ver uit elkaar hangen staan ze niet meer met elkaar in verbinding waardoor het geen geheel vormt.

4: Bepaal wat wil je ophangen in de lijsten
Het samenstellen van de posters, prints en foto’s kan lastig zijn. Start daarom met het zoeken van één of twee items die je als uitganspunt neemt. Kies vooral voor wat je mooi vindt en waarvan je hart sneller gaat kloppen zodat het echt een persoonlijke wand wordt. De overige posters, kunstwerken en afbeeldingen laat je hier vervolgens op aansluiten.

Om een rustig geheel te krijgen kun je dezelfde kleurtinten terug laten komen maar kijk ook naar welke kleuren bij je interieur passen.

Je kunt de verschillende posters in bijvoorbeeld Powerpoint of Word naast elkaar zetten. Zo kun je net zo lang schuiven en afwisselen tot je helemaal tevreden bent over de samenstelling. (houd wel rekening met de in stap 2 en 3 gekozen compositie en formaat lijsten)

5: Ready, set, go!
Zodra je plan helemaal klaar is kun je starten met het ophangen. Het leuke is dat zodra de lijsten hangen, je af en toe de posters kan wisselen waarmee je interieur weer een hele ander uitstraling krijgt

wandinspiratie